Gebitsbeschermer

images3M35AW0ZGebitsbeschermers zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Voor alle takken van sport kan Freek Brinks tandtechniek een goed passende gebitsbeschermer maken. Indien gewenst kan deze ook in een kleur worden uitgevoerd.

Doordat de gebitsbeschermer op maat gemaakt is, ervaart degene die hem draagt dit als uiterst comfortabel. Tijdens het spel heb je er dus geen last van. Een gebitsbeschermer is eigenlijk een stevig rubber hoesje wat precies past om de tanden en kiezen van de bovenkaak. Zo vormen de tanden en kiezen één krachtig geheel.

 

Kracht verdelen

Een harde klap van bijvoorbeeld een hockeybal of een stick kunnen met gemak een tand verbrijzelen. De gebitsbeschermer verdeelt de kracht van de klap over alle tanden en kiezen.

Samen kunnen ze daar veel beter tegen. Het is wel van groot belang dat de gebitsbeschermer heel goed past. Indien een tand, niet goed omsloten wordt helpt deze niet mee met het opvangen van de klap. De andere tanden krijgen dus een grotere kracht. Een goede gebitsbeschermer moet dus strak passen om alle tanden en kiezen.

mouthguard_690

 

Waarom een gebitsbeschermer?

Bij de sporten waarvan bekend is dat het gebit gevaar loopt (zoals bijvoorbeeld hockey, boksen, karate, rugby, skateboarden etc.), gebeuren er jaarlijks heel veel ongelukken waarbij schade aan het gebit ontstaat. Alleen al op de Nederlandse hockeyvelden gebeuren er ongeveer 1.800 ongelukken per jaar die schade aan het gebit veroorzaken.

Gebitschade kan niet vanzelf genezen. Toch zijn er nog steeds sporters die liever geen bitje dragen. Niet verstandig, want de schade aan het gebit is door een tandarts meestal wel te herstellen. Maar dit is kostbaar, niet plezierig, soms met veel werk en moeite en vaak niet onzichtbaar. Bovendien is reparatie niet levenslang.

Niemand wil dat er blijvende schade wordt aangericht aan het gebit. De jeugd zelf ervaart slechts het ongemak van het moment. Het voelt raar en het praten gaat wat moeilijker. De mensen met kennis en ervaring moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
Het advies is simpel. Met wedstrijden en trainingen kun je het beste maar gewoon altijd een gebitsbeschermer dragen. Trainers, coaches, spelleiders en scheidsrechters moeten hierop toe zien. Ouders doen er verstandig aan om hun kind op hun zelfdiscipline te wijzen. Uiteindelijk zijn het de kinderen die verder moeten met de gevolgen…..

gebitsbeschermers_overview_690